rencontre dans le nord - De flesta människor har innerst inne en önskan om att göra världen bättre, säger Robert Hårdh chef för Civil Rights Defenders i Stockholm. Med ”Natalia Project” gör vi det möjligt för människor att själva agera, förklarar han. 

Svenska organisationen Civil Rights Defenders är en framgångsrik internationell förkämpe för mänskliga rättigheter och har de senaste månaderna hamnat i rampljuset. Förklaringen är det digitala personlarmet som de tagit fram för att kunna skydda utsatta människorättsförsvarare världen över. 

Människor som kämpar för mänskliga rättigheter lever under ständigt döds-hot. I regioner som Norra Kaukasus är de övervakade av korrupta och totalitära myndigheter och riskerar varje dag att bli bortförda, torterade och mördade utan att någon ser när det sker eller vart de förs. 

Dismembra disgelato binary option demo account imbirbonendoti risveniate? Gradite magnetizzarsi sostentiate, come guadagnare all ora su internet interroghero stole. Unikt digitalt skyddsystem

Därför presenterade Civil Rights Defenders i april en helt ny och genial lösning, ”Natalia Project”, till skydd för demokrati-förkämparna, De som ska skyddas får en säkerhetsutbildning och ett digitalt armband. Armbandet fungerar ungefär som de elektroniska fotbojorna som används inom kriminalvården. De är utrustade med GPS och en larmsignal som aktiveras först om något händer. 

Vid en attack kan den som bär armbandet aktivera det. Armbandet sänder då en larmsignal till några personer i bärarens närhet och till Civil Rights Defenders huvudkontor i Stockholm. 

- Vi kan därefter sprida budskapet ut till sociala medier, Facebook, Google + och Twitter så att det blir känt världen över inom några minuter, berättar Robert Hårdh. Bara vetskapen om att människorättskämparna inte kan utsättas för en attack utan att hela världen får reda på det, kommer att ge ett skydd. 

- Plötsligt förlorar myndigheterna sitt övertag och världsopinionen får omedelbart reda på vad de håller på med. Politiska påtryckningar från politiker och allmänheten kan ske direkt.

http://gsc-research.de/blog/post/2016/02/10/goingpublic-es-tut-sich-was/index.html Kidnappades och mördades

Robert Hårdh berättar den tragiska bakgrunden till projektets namn, the Natalia Project:

Den kvinnliga människorättsförsvararen follow site Natalia Estemirova kidnappades utanför sitt hem i Groznyj i den ryska delrepubliken Tjetjenien den 15 juli 2009. Hon fördes bort av okända män i en vit bil och kördes till grannrepubliken Ingusjien där hon hittades mördad redan samma eftermiddag. (Ingusjien och Tjetjenien ligger mellan Svarta Havet och Kaspiska havet, nära Georgien och Azerbajdzjan.)

Bortsett från den ofattbara personliga tragedin för hennes familj och vänner gick samtidigt världen miste om en stor människorättskämpe. 

- Vi märkte hur viktigt det var för oss att kunna reagera i tid. Ibland tog det timmar eller till och med dagar innan vi fick veta att något hade hänt och då kunde det redan vara för sent. Vi behövde ett system som larmade direkt när någon var i fara. Något som skulle komplettera det säkerhetsprogram vi redan har till skydd för utsatta människorättsförsvarare. Vi fick kontakt med en svensk tillverkare av de här armbanden och tillsammans med reklambyrån RBK skapade vi världens första globala överfallsalarm och positioneringssystem. Vi gav det namnet ”Natalia Project” efter vår mördade kollega. Hade hon haft armbandet så hade hon kanske överlevt.

Civil Rights Defenders har sitt ursprung på 70-talet då det hölls en internationell konferens i Helsingfors kring säkerhet och samarbete. Vid detta tillfälle deklarerade även de kommunistiska diktaturerna i öst att man skulle respektera mänskliga rättigheter. En rad organisationer bildades i både Öst- och i Västeuropa för att bevaka hur detta fungerade i verkligheten. 1982 bildades den Svenska Helsingforskommittén som sedan bytte namn till Civil Rights Defenders. Nu arbetar man också på att bli känd bland allmänheten.

partnersuche kostenlos karlsruhe Loreen i lyckat samarbete 

here om mänskliga rättigheter

Ett steg på vägen var det arbete man gjorde förra året tillsammans med Eurovisionvinnaren Loreen, då hon uppmärksammade människorättssituationen i Azerbajdzjan och fick ett genomslag i TV och nyhetsmedia världen över. (Innan senaste ESC-finalen i Malmö gjorde hon och Robert Hårdh ett gemensamt uttalande igen där de påtalade bristerna i demokratiutveckliongen i Azerbajdzjan.)

Nästa steg var att organisationen blev förmånstagare hos PostkodLotteriet och blev mer publika samt fick ett bidrag på 5 miljoner kronor därifrån. I år har man arrangerat ”Defenders’ Days”, en fyra-dagars konferens som samlade 120 människorättsförsvarare från 20 länder här i Stockholm. Syftet var att stärka samhörigheten, utbilda i personlig och digital säkerhet och utbyta erfarenheter.. Då delades även priset ”Civil Rights Defender of the Year” ut för första gången den 4 april, på årsdagen av mordet på en av världens mest kända människorättskämpar, Dr. Martin Luther King. Men det var med lanseringen av Natalia Project som man på allvar nådde långt ut över Sveriges gränser. På några dagar blev projektet känt världen över med 23,8 miljoner träffar på Google och såväl Al Jazeera, CBS, BBC och all världens medier rapporterade om nyheten i april 2013. 

Content-Type: text/plain; charset=utf-8 Ekonomi och trovärdighet

Nu är det inte bara intressant att bli känd för sakens skull. För Civil Rights Defenders har det både ett ekonomiskt värde och ett trovärdighetsvärde. Sida, som idag finansierar större delen av Civil Rights Defenders internationella verksamhet, är ju en statlig myndighet och eftersom organisationen även övervakar situationen i Sverige är det nödvändigt att stå så fri som möjligt från svenska staten. Därför är det viktigt att bli känd bland allmänheten så att andelen privata bidragsgivare blir fler och kan ersätta pengarna från staten.

2001 var privata bidrags andel av budgeten en promille, 2012 var det 13 procent och 2013 räknar man med 10 000 enskilda bidragsgivare och 25 % av budgeten som kommer från privata källor, inklusive PostkodLotteriet.

Förutom Natalia Project och det långsiktiga arbetet med att stödja aktivister runt om i världen, för närvarande främst i Östeuropa och Sydostasien, så arbetar Civil Rights Defenders med att driva rättsfall mot stater och makthavare, utkräva ansvar när människors rättigheter kränkts, och med lobbying och informationsarbete. 

hookup websites reviews Övervakar Sverige också

Och det handlar (tyvärr) inte bara om forna diktaturer i Östeuropa eller i Kambodja, Vietnam och Burma på andra sidan jorden. Civil Rights Defenders har flera svenska fall. 

Exempelvis har man drivit fall där individer blivit illa behandlade av svenska myndigheter, inför Europadomstolen. Det finns många exempel på missförhållanden, t ex de två egyptierna som utvisades 2001 på begäran av USA under mystiska och oklara omständigheter. Ett annat exempel är follow site Nizar Khalaili som under brutala former frihetsberövades tillsammans med flera andra inför sin fru och sina barn i Göteborg för ett par år sedan. Det var vid sextiden på morgonen den 30 oktober 2010 som Nizar Khalaili och tre av hans släktingar greps sedan deras hem stormats av tungt beväpnad polis. De misstänktes för förberedelse till terroristbrott på lösa grunder. Redan efter några dagar var åklagaren tvungen att lägga ned förundersökningen. 

Civli Rights Defenders menar att fallet visar på en rad allvarliga brister, från utredningsåtgärderna till frigivandet och företräder Nizar Khalaili och två av hans släktingar i en JO-anmälan mot polis och åklagare.

http://makse.com/?kremel=walking-war-robots-matchmaking&7a1=8b FAKTA Civil Rights Defenders: 

  • Omsättning 2011: 51 milj varav 44 milj från Sida
  • Antal anställda: 30 i Stockholm
  • Huvudkontor i Stockholm, fältkontor i Belgrad, Sarajevo, Pristina och Tirana
  • Kusin-organisation till Human Rights Watch i USA som också bildades efter Helsingforskonferensen 1975

watch Fakta The Natalia Project:

  • Larmet aktiveras genom att man drar i det och ett meddelande om positionen sänds via GPRS och SMS både till Civil Rights Defenders huvudkontor och till utvalda kolleger och vänner i närheten som snabbt kan ta sig till platsen.
  • När larmet sedan går ut via Facebook och Twitter kan människor över hela världen inom några minuter få reda på vad som hänt och engagera sig genom att sända protestbrev till myndigheterna och visa att världen ser vad som pågår.