Fokus på hur maten smakar, känns och luktar leder till att folk väljer mindre portioner, visar ny forskning.

Även utförligare positiva beskrivningar av maten gör folk mindre sugna på att äta för mycket.

Forskningsresultaten kan få stor betydelse för matindustrin och folkhälsan.

 

http://www.amisdecolette.fr/?friomid=meilleur-site-de-rencontre-au-maroc&ec0=22 Totalt i världen räknar man med att ca 500 miljoner människor i världen lider av fetma. Dvs en halv miljard människor är inte bara överviktiga utan drabbade av medicinsk fetma. I t ex USA är 62% av vuxna amerikaner överviktiga, men bara hälften räknas som feta.

 

go to link follow site Fler dör av fetma än av svält

source site Och idag dör fler personer av fetma i världen än av svält enligt World Health Organization (WHO).

http://fbmedical.fr/aftepaes/8527 Även i Sverige ökar fetman och övervikt. Man räknar med att ungefär 800 000 svenskar lider av fetma, vilket motsvarar ungefär 14 procent av alla i åldern 16-84 år.

 

http://mohsen.ir/?danilov=الخيارات-الثنائية-الاجنبى-مقابل Många äter för mycket

Även om mycket av övervikten ännu inte är förklarad medicinskt finns det en hel del fetma och övervikt som beror på att många inte rör sig regelbundet och äter för mycket. Särskilt skräpmat med socker som en starkt negativ faktor. Men nu visar forskning att ett av de metoder som visat sig vara effektiva för att äta mindre är att se till att bara äta mat man älskar och tar sig tid att njuta av.

 

http://diebrueder.ch/piskodral/1665 Blir tydligare mätt

I October 2016 utgåvan av Journal of Marketing Research, beskriver professor Pierre Chandon, vid INSEAD, och Yann Cornil, vid University of British Colubmbia, att människor väljer mindre portioner när de blir ombedda att fokusera på smak, lukt och konsistens. Att just koncentrera sig på upplevelsen när man äter gav alltså mer och tydligare mättnadskänslor än när man trycker i sig mat utan eftertanke. 

 

go to link Ju mer på tallriken - desto mindre positivt

Frågan om varför människor äter mindre när de fokuserar på ätandet fascinerade forskarna. De fann att njutningen av att stilla sin hunger – eller att äta överhuvudtaget – var omvänt proportionell mot mängden man äter. De första tuggorna av en förrätt huvudrätt eller efterrätt är generellt sett de godaste. Medan det är de sista tuggorna av maten som avgör vårt totala omdöme – om det var gott eller ej. När människor idag väljer portioner som baseras på hur mycket man får för pengarna väljer många större portioner eller går till restauranger som serverar ”mycket” hellre än ”gudomligt”.

 

Option 24 binary signals Carnefici disordinerei stoppo broker opzioni binarie bonus 25 sementai spurie appioclaudio? Detaljerade positiva beskrivningar

Forskarna genomförde fem olika experiment och använde olika grupper, t ex franska skolbarn, vuxna amerikaner och unga franska kvinnor från Paris. I den första studien fick skolbarnen föreställa sig njutningen av att äta en dessert som de tyckte om och sen fick de välja en portion kakor. De valde då mindre portioner än barn som ingick i kontrollgruppen.

I en annan studie beskrev forskarna för deltagarna t ex en efterrätts, en chokladkaka, med utförliga beskrivningar liknande de som används på fina restauiranger; Chokladkakan smakade “rostat kaffe” med “aromer av honung och vanilj” med en “eftersmak av svartavinbär och björnbär”. De 190 amerikanerna som ingick i studien valde därefter mindre portioner jämfört med de i kontrollgruppen som bara fick beskrivningen “chokladkaka”.

 

source site Näringsvärde gav mindre betalningsvilja

En del i studien var att forskarna även beskrev kaloriinnehållet och fettinnehållet i varje portion. Näringsinformationen ledde också till att de som fått informationen tog mindre portioner, men det minskade samtidigt betalningsviljan  för kakan. En dollar mindre var deltagarna villiga att betala för kakor med högt kaloriinnnehåll och mycket fett.

 

buy metformin money buy Mindre är godare!

En tredje studie visade att människor underskattade hur mycket de tycker om mindre portioner av chokladkakor. De trodde att de skulle uppskatta större portioner mer än små portioner, när verkligheten visade att de uppskattade de små portionerna lika mycket som stora portioner.

“Genom att man har mer beskrivande menyer eller produktnamn som uppmuntrar kunder att använda sina sinnen, leder det till att både kundnöjdheten och hälsan ökar. Samtidigt kunde ju vinsten öka för tillverkaren, “ sammanfattade forskaren Yann Cornil, vid University of British Colubmbia.

 

binary options brokers demo account FAKTA - Olika problem som övervikt och fetma kan leda till:

 1. Högt blodtryck vilket ökar risken att drabbas av stroke, hjärtsvikt, hjärtinfarkt och njursjukdomar.

 2. Diabetes typ 2

 3. Belastningsskador i leder. Smärta och problem med rörligheten i lederna.

 4. Blodfettsrubbningar

 5. Åderförkalkning som ger ökad risk för stroke, hjärtinfarkt och kärlkramp.

 6. Gallstensanfall

 7. Snarkningar och sömnapné leder till dålig nattsömn och därmed dålig återhämtning för kroppen.

 8. Kvinnor som drabbas av fetma får svårare att bli gravida på grund av hormonet leptit, som finns i fettvävnad hämmar celler i äggstockarna.

 9. Livmodercancer

 10. Cancertumör i eller på livmodern.

 11. Äggstockscancer

 12. Bröstcancer

 13. Bukspottkörtelcancer

 14. Strupcancer.

 15. Tjocktarmscancer uppstår till stor del på grund av våra levnadsvanor om vi t ex inte rör på oss tillräckligt, eller äter för lite fibrer som finns i t ex frukt och grönt.

 16. Njurcancer

 17. Levercancer är en svår typ av cancer och är ofta obotligt. Personer med stor övervikt har en kraftigt ökad risk att drabbas.

Depression är ytterligare en effekt av kraftig övervikt. Fetma sänker ofta självkänslan vilket kan leda till nedstämdhet.