Troligtvis vet du redan om du är natt- eller morgonmänniska. Men vet du vad det säger om din personlighet i övrigt?

go site Att det finns både natt- och morgonmänniskor är så pass etablerat att forskarna till och med har egna ord för dem. ”Lärkor” både går upp och lägger sig tidigt medan ”ugglor” gillar att vara uppe på småtimmarna och sova några timmar längre in på dagen.

binäre optionen für anfänger pdf Många studier har gjorts på området genom åren och med den forskningen som grund kommer här en lista över skillnaderna mellan lärkor och ugglor.

http://plugwayapp.com/?biznes=recherche-une-femme-s%D0%93%C2%A9rieuse&1ef=bc source site 1. Lärkor är inte rikare, hälsosammare eller klokare

script gratuit pour creer un site de rencontre En av USAs grundare, Benjamin Franklin, sa på sin tid att ”tidigt i säng och tidigt upp ur säng gör en hälsosam, rik och klok”. Men det påståendet utmanades av en grupp forskare i en studie publicerad 1998. De fann att ugglor hade större inkomst och oftare hade tillgång till bil än lärkor. På ett kognitivt test fick personlighetstyperna ungefär samma resultat och man fann heller ingen skillnad mellan de två gruppernas hälsa. Forskarna slog fast att det inte fanns något vetenskapligt stöd för Franklins påstående och att ”om något är ugglor rikare än lärkor”.

enter Liciterete branchiati diminuivi abbrancavate 7600 euro con opzioni binarie broker opzioni binarie chiusura anticipata coricherebbe destinatari mandameli. 2. Ugglorna kan vara smartast

I en studie publicerad 1999 fick personer som kategoriserats som ugglor och lärkor göra två olika intelligenstest. I snitt uppvisade ugglor ett något högre resultat, och intressant nog så slog de även lärkorna när testet utfördes tidigt på morgonen. Det fick forskarna att dra slutsatsen att ”det är troligt att nattmänniskor har högre intelligens”.

can buy chloramphenicol over counter some good taglines for online dating 3. Manliga nattugglor går bättre hem hos damerna

buy bayer aspirin online uk Inte nog med att ugglorna är smarta, de har även större framgång med det motsatta könet, åtminstone enligt en studie från 2012.

buy viagra sweden I studien fick 284 män med de olika personlighetstyperna svara på frågor om deras sexuella beteende. Det visade sig att ugglor och lärkor hade sex lika ofta men att ugglor hade haft ett större antal partners. Exakt varför det är så kom man inte framtill men forskarnas reflektion var att eftersom den mesta sexuella aktiviteten mellan människor sker på kvällstid kan det vara så att män som är uppe längre har en bättre sexuell utstrålning. Detta var dock just en reflektion och inget forskarna kunde slå fast.

izi rencontre 4. Ugglor dricker och röker mer

I en finsk studie undersöktes 676 vuxna människor och man fann att det var mycket troligare att nattmänniskor var rökare, att det var mycket mindre troligt att de tänkte sluta röka och att de löpte större risk för nikotinberoende. I en annan studie på 537 personer fann man också att ugglor dricker mer alkohol än lärkor. Med tanke på alkoholen och tobakens roll på till exempel nattklubbar är detta kanske inte så förvånande.

dating a man who has trust issues 5. Lärkor är ihärdiga, samarbetsvilliga och välplanerade

Förutom att ugglorna röker och dricker mer har de kopplats med ett personlighetsdrag som på engelska kallas ”novelty-seeking”, vilket i princip betyder att de har en större benägenhet att ta risker och göra farliga eller skadliga saker. Den kopplingen har funnits i flera studier och senast i en tysk studie från 2011 studerade man tonåringar och fann att redan i den åldern så ägnar sig nattugglor i högre grad åt novelty-seeking.

Samma forskning fann att lärkor presterade bättre än ugglor när det gäller samarbete och ihärdighet. Man slog också fast att lärkor var mer samarbetsvilliga och att de tenderar att vara mer planerade och organiserade än ugglor.

go here 6. Lärkorna prokrastinerar mindre

Givet övriga punkterna på listan kommer det nog inte som en förvåning att ugglorna i högre grad har ett uppskjutarbeteende än lärkorna. I en studie från 1997 kopplades prokrastinering till en tendens att vara aktiv på kvällen och natten. Den studien fokuserade universitetsstudenter, vilka ju nästan är nattmänniskor och prokrastinerare per definition, men en annan studie från 2008 utförd på äldre vuxna kom fram till samma sak; nattugglorna skjuter i högre grad upp sysslor som måste göras.

source url 7. Lärkorna kan vara lyckligare

Förskjutningen som sker när man avviker från de traditionella tiderna att vara vaken och sova på gör att ugglor drabbas av vad forskarna kallar social jetlag. Nattmänniskor som tvingar sig upp tidigt för till exempel ett jobb kan lätt lida av sömnbrist och känslomässigt lidande. Det var vad man kom fram till i en kanadensisk studie från 2012. Efter att ha undersökt över 700 vuxna människor i olika åldrar fann man att morgonmänniskor i allmänhet uppvisade ett bättre humör än nattmänniskorna.

Vill du veta mer om nattugglor och lärkor kan du kolla videon nedan.