Det är inte bara är vi människor som gillar bjuda på fika eller mat när vi träffar andra.
Forskning visar att våra närmaste släktingar i djurvärlden, schimpanserna, utsöndrar ”kärlekshormonet” oxytocin när de delar med sig av sin mat. Det visar att de är konstruerade för samarbete och altruism.

get link Både människor och djur som apor har förr ofta setts som i grunden egoistiska. Bara religion och upplysta härskare kan få de råa vildarna inom oss att uppföra oss gott, har en del hävdat. (Särskild religiösa företrädare och våra härskare.)

http://www.dalelast.com.au/piskodrele/firyue/507 "Wired for goodness!"

je recherche ma fille nГ©e sous x Allt mer tyder på att det är precis tvärtom. Idag menar de flesta antropologer att människan i grunden är skapad för samarbete och att altruism/godhet ligger i våra grundförutsättningar. Före religionerna och jordbruket blev vanligt för 10 000 år sedan, levde människor i relativt små grupper som samlare-jägare. Precis som schimpanserna lever idag i naturen.

http://wolontariatsportowy.com/fioepr/bioepr/723 En studie publicerad i januari i den vetenskapliga tidskriften Royal Societys Proceedings B, visar att schimpanser som delar mat med andra artfränder ökar nivåerna av kärlekshormonet oxytocin.

http://faithsmedicalservices.com/maljavkos/480 rencontres européennes de court métrage metz Mådde bättre både av att ge och att få

buy Seroquel c o d Forskarna studerade grupper av schimpanser i Uganda och mätte nivån oxytocin i deras urin. De fann att både den som gav av sitt eget matförråd och den som tog del av någon annans mat ökade ocytocinhalten i blodet. Delandet är alltså något som gör båda parter gott.
Oxytocin har man sedan länge vetat att det utsöndras när både människor och andra primater kramas, klappar varann och plockar varandras päls eller när mödrar ammar sina barn.

http://ajm-web-designs.co.uk/xmlrpc.php Schimpanser som delat mat hade mer än dubbla oxytocinivån jämfört med när de plockar varann, förklarar Max Planck Institutets Roman Wittig. Till nyhetsbyrån AP berättar han att delade måltider skapar nya bindningar och vänskapsrelationer. Plocka varandras päls etc var istället mer betydelsefull då det gäller att befästa etablerade relationer.

http://www.mabnapouyesh.com/dfdf/6228 schimpanser ater

http://fhlchristianministries.org/?encycloped=Money-claim-online-response&d1b=7b Han förklarar också att man var tvungen att göra studierna på de vilda grupperna eftersom man inte visste hur fångenskapen hos tama djur påverkade dessa typer av reaktioner. Denna försiktighet hade man tagit efter att ha studerat vuxna som vuxit upp på institutioner och ibland har svårigheter att skapa nära relationer än andra vilka vuxit upp i en tätare social grupp.

site de rencontre gatineau ado Maten bildar gemenskap

En  evolutionsantropolog, Julia Lehmann, kommenterar resultaten genom att säga att delade måltider utökar de ”sociala förmånerna” som annars är förbehållna den närmaste släkten.
Det är också väldigt intressant att se att det inte har någon betydelse om  du är den som får ta emot ”gåvan” att dela någon annans mat eller om du är den som delar med dig. Oxytocinnivåerna är lika höga hos både den som fick och den som gav, förklarar Julia Lehmann.
Några studier har ännu inte gjorts på människor som delar mat, men Roman Wittig vid Max Planck Institutet är övertygad om hur resultatet skulle bli:

- Vi har vetat väldigt länge att mammor och ammande barn båda får en kraftig stegring av oxytocinnivåerna. Och om vi tar ammande som en form av att dela mat, då är det redan klart att mekanismerna i människan är likadan.