Det är inte bara är vi människor som gillar bjuda på fika eller mat när vi träffar andra.
Forskning visar att våra närmaste släktingar i djurvärlden, schimpanserna, utsöndrar ”kärlekshormonet” oxytocin när de delar med sig av sin mat. Det visar att de är konstruerade för samarbete och altruism.

newark ohio hook up Både människor och djur som apor har förr ofta setts som i grunden egoistiska. Bara religion och upplysta härskare kan få de råa vildarna inom oss att uppföra oss gott, har en del hävdat. (Särskild religiösa företrädare och våra härskare.)

source link application rencontre ipad "Wired for goodness!"

http://fisflug.is/?yrus=segnali-di-argoritmi-sulle-opzioni-digitali&748=8e Allt mer tyder på att det är precis tvärtom. Idag menar de flesta antropologer att människan i grunden är skapad för samarbete och att altruism/godhet ligger i våra grundförutsättningar. Före religionerna och jordbruket blev vanligt för 10 000 år sedan, levde människor i relativt små grupper som samlare-jägare. Precis som schimpanserna lever idag i naturen.

see En studie publicerad i januari i den vetenskapliga tidskriften Royal Societys Proceedings B, visar att schimpanser som delar mat med andra artfränder ökar nivåerna av kärlekshormonet oxytocin.

click hook up run capacitor Mådde bättre både av att ge och att få

go here Forskarna studerade grupper av schimpanser i Uganda och mätte nivån oxytocin i deras urin. De fann att både den som gav av sitt eget matförråd och den som tog del av någon annans mat ökade ocytocinhalten i blodet. Delandet är alltså något som gör båda parter gott.
Oxytocin har man sedan länge vetat att det utsöndras när både människor och andra primater kramas, klappar varann och plockar varandras päls eller när mödrar ammar sina barn.

follow site: vediamo come funzionano le quote di partecipazione. Come esercitare la mente! Vediamo ora nel dettaglio il primo di opzione legata al Schimpanser som delat mat hade mer än dubbla oxytocinivån jämfört med när de plockar varann, förklarar Max Planck Institutets Roman Wittig. Till nyhetsbyrån AP berättar han att delade måltider skapar nya bindningar och vänskapsrelationer. Plocka varandras päls etc var istället mer betydelsefull då det gäller att befästa etablerade relationer.

searchable dating sites schimpanser ater

site rencontre pour femme veuve Han förklarar också att man var tvungen att göra studierna på de vilda grupperna eftersom man inte visste hur fångenskapen hos tama djur påverkade dessa typer av reaktioner. Denna försiktighet hade man tagit efter att ha studerat vuxna som vuxit upp på institutioner och ibland har svårigheter att skapa nära relationer än andra vilka vuxit upp i en tätare social grupp.

follow link Maten bildar gemenskap

En  evolutionsantropolog, Julia Lehmann, kommenterar resultaten genom att säga att delade måltider utökar de ”sociala förmånerna” som annars är förbehållna den närmaste släkten.
Det är också väldigt intressant att se att det inte har någon betydelse om  du är den som får ta emot ”gåvan” att dela någon annans mat eller om du är den som delar med dig. Oxytocinnivåerna är lika höga hos både den som fick och den som gav, förklarar Julia Lehmann.
Några studier har ännu inte gjorts på människor som delar mat, men Roman Wittig vid Max Planck Institutet är övertygad om hur resultatet skulle bli:

- Vi har vetat väldigt länge att mammor och ammande barn båda får en kraftig stegring av oxytocinnivåerna. Och om vi tar ammande som en form av att dela mat, då är det redan klart att mekanismerna i människan är likadan.