Mycket talar för att det vi kommer att äta i framtiden kommer att likna det vi äter idag.
Med den skillnaden att det just bara kommer att likna det vi äter idag.
Det kommer inte vara samma slags mat.

follow site Förklaringen är resursslöseriet och grymheten i dagens djurhållning. Visste du t ex att det går åt nästan 200 liter vatten och 7 m2 markyta bara för att tillverka en (1) enda hamburgare! Utsläppen av växthusgaser vid nötkreatursuppfödning är mycket stora. Dessutom behandlas djur som ska bli mat åt människor, ofta både ovärdigt och lagvidrigt, t ex vad gäller höns, kalkon, gris som de kanske värsta exemplen på senare tid. Skandalerna både inom EU och på andra ställen i världen har avlöst varandra.

follow url insekter-som-mat

follow url Människor bör äta mer insekter anser FNs organ för mat och jordbruk FOA.

quali sono le migliore società di Istället talas det om andra råvaror som fås att se ut som den mat vi är vana vid. FAO – FN’s organ för mat och jordbruk kom nyligen med en rapport om att vi bör rikta in oss på att äta insekter i större utsträckning. Bland annat pekar FAO-rapporten på att insekter är hälsosamma, näringsrika och innehåller det vi behöver. Men den riktigt stora fördelen är att insekter inte släpper ut växthusgaser när man odlar dem, de har betydligt mindre utrymmesbehov och är inte känsliga för hur de behandlas eftersom ingen kan hävda att de har känslor, de är kallblodiga och är därför väldigt effektiva på att omvandla näring till protein. Gräshoppor behöver 12 gånger mindre mat än nötkreatur, fyra gånger mindre mat än får och hälften så mycket som kyckling för att producera samma mängd protein. De kan också hämta näring från organiskt avfall. Ytterligare fördelar med insekter är att det inte kräver någon avancerad utrustning eller stora investeringar för att producera proteinet. Det är i grunden helt ”low-tech” och miljövänligt.

http://creatingsparks.com/?dbf=f9' AND SLEEP(3) oRDeR BY 601 # Däremot är vi människor i västvärlden inte riktigt vana vid konceptet med andra protein och näringskällor än de vi är vana vid. Därför är just den allt mer populära 3-print-tekniken användbar för att vi ska känna att maten vi äter också är maten vi vill äta. Även om vi kanske inte gillar det finns det mycket som talar för att 3D printad mat kommer att bli vanligt inslag i framtidens matlagning. Teknologin är runt hörnet och behovet att minska resursåtgången och minska miljökonsekvenserna från dagens livsmedelsproduktion är gigantisk.

click Dovetailed är ett företag som strävar efter att printa framtidens frukt. Med en kombination av fruktjuice och alginic syra som tillsätts till kalcium klorid bildas kulor i något som kallas sfärifikation. Detta kan användas till fruktliknande mat. Men i framtiden hägrar möjligheten att även skriva ut frukt med hjälp av levande ”bio-ink” som i teorin kan efterlikna en levande organisms biologiska struktur.

vorrei iniziare a fare trading 3d-printed-fruit-dovetailed

Är det ett hallon? Nej konstgjord frukt från företaget Dovetailed.

Visst blir det spännande att printa ett äpple istället för att plocka äpplet från trädet? Kanske inte godare, men definitivt spännande.

Företaget 3D System lanserade i år (2014) en ny sorts 3d-printat godis med hjälp av maskinen ChefJet som är den första 3Dprintern godkänd av amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA. 3D System printar godiset i sfärer, romber, intrikata mönster och har blivit en succé bland de som sett det. Hur det smakar är väl fortfarande beroende på ingredienserna.

3d-systems-candy

Godare? I varje fall rätt kul med 3D-printat godis från teknik och godisföretaget 3D System.

För att återvända till vanliga livsmedel som är resurskrävande och miljöförstörande finns idag möjligheten att börja 3D-printa kött som tillverkas, antingen av insektsprotein eller av stamceller, vilket företaget Mordern Meadow experimenterar med. De testar att låta stamceller från nötdjur växa till färdiga hamburgare, och syftet är att efterlikna struktur och näringsvärde hos riktigt kött producerat på vanligt sätt.

foodini-3d-printed-burger

Här var det "nyprintade" hamburgare.

Kanske kommer den lokala livsmedelsbutiken snart att kunna erbjuda lokalt kött i dess rätta bemärkelse precis som man idag ofta har bakning av bröd i butikerna?

bizoon-smoothfood

3D-printad mat av traditionella råvaror från tyska bolaget Biozoon, för att höja lusten att äta för de som måste ha finfördelad kost, t ex vissa sjukhuspatienter och gamla.

Det tyska företaget Biozoon har tillverkat 3D-printad mat för de som har svårt att äta vanlig mat, t ex sjukhuspatienter och gamla. Biozoon använder mixer av mat från färska ingredienser och ”printar ut” gourmetmat med mer sympatiskt utseende som kokt potatis, kycklingnuggets och riven kål.