Det finns problem med gluten. 
Det är ingen som förnekar. 
Men glutenfritt är långt ifrån bra för de flesta av oss.

anyoption strategie Under de senaste årtiondena har det skett en ökning av celiaki (=glutenintolerans) i Sverige och i flera andra västländer. Gluten är det samma som glutenprotein vilket finns i vete, råg och korn och glutenintolerans innebär att vävnaden i tunntarmen skadas av gluten. Ökningen av intoleranta har lett till en formlig explosion av artiklar och böcker om glutenfritt och kokböcker där glutenfri kost är i centrum. 

Good food : glutenfritt, gott och mycket grönt” av Kristin Kaspersen, ”Glutenfritt – gott och enkelt” av Margareta Elding-Pontén och ”Smilla bakar glutenfritt” av Smilla Luuk, är bara några av alla böcker på svenska som handlar om mat som inte innehåller gluten.

here Ofta kan man lätt förledas att tro att vi alla vinner på en glutenfrikost och att detta är vetenskapligt bevisat. Det antyds t.o.m. att de flesta mår både fysiskt och psykiskt mycket bättre av glutenfri kost. 

http://www.goodlight.it/?bioreresd=investire-online-in-borsa&4c5=b8 Sant är att glutenfritt är jättebra för de runt 3-5 % av befolkningen kan vara överkänslig mot gluten i någon mån. Riktig klinisk celiaki (glutenintolerans) är det ännu färre som har. Bara 1-2 procent av befolkningen har denna allvarliga och relativt ärftliga sjukdom. Symptom som diarré, svullen mage, och akut magsmärta är de klassiska symptomen. Celiaki är lite vanligare bland kvinnor och bland de som har leversjukdomar, problem med sköldkörteln och typ-1 diabetes. 

http://mhs.se/evenemang/tunga-rallytakarsvangen-2012

http://tripleinfo.net/viposiw/pioer/2560 Glutenfri pasta och annan glutenfri mat är dyrare än traditionell mat.  Public Domain from pixabay

source Det är alltså ca 95 procent av oss som inte har problem alls med gluten. Trots det är det många utan överkänslighet som ändå äter glutenfritt. I USA har en undersökning visat att det rör sig om runt 21 procent som undviker gluten. Trots att det för oss andra är rent av negativt att utesluta gluten. Det börjar nu stå allt klarare. Forskaren Alan Levinovitz förklarar sambanden i sin bok ”The Gluten Lie”. Att avstå gluten är inte bra om man inte faktiskt är undersökt och bevisat glutenintolerant. Av flera skäl:

http://euromessengers.org/?biodetd=bin%C3%A4re-optionen-download&1b1=f1 go to site 1. Det är inte nyttigare

Glutenfritt har ofta mindre fibrer, b-vitamin, folsyra, järn och andra viktiga mineraler. Det är sådant som behövs för hjärnans utveckling, för produktionen av röda blodkroppar etc. 

Istället är det inte sällan som glutenfritt bröd, flingor, kakor och snacks har innnehåller mkt socker, salt och fett. Detta för att fettet måste ersätta gluten som håller ihop mjölet. Salt och socker är ofta högre för att göra produkterna goda trots bristen på gluten.

Dessutom är det sällan som det glutenfria mjölet är förstärkt som vårt vanliga mjöl ofta är, med tillskott i form av fibrer och vitaminer.

http://makse.com/?kremel=cape-town-dating-service&c19=8d 2. Du har kanske tagit bort fel sak ur din kost

Det kanske inte är gluten som är ditt problem. Bara för att det är många som talar om gluten och glutenintolerans, så är det uppenbarligen långt ifrån alla som har det problemet.

Man kan ha gaser och svullen mage av helt andra orsaker. Två vanliga är laktosintolerans och fruktosintolerans. Laktos är sockret i mjölkprodukter och fruktos är en enkel sockerart som finns i frukt, men också i läskedrycker, kakor och i många maträtter.

http://kopuamonastery.org.nz/felmor/4758 3. Det minskar bakteriefloran i magen

Dieter innebär ju alltid att man utesluter viss mat vilket leder till att mångfalden blir lidande bland mikroorganismerna i mag-tarmsystemet. Det finns inte en enda mikroflora som är den enda rätta. Tvärtom. Därför är det viktigt med många olika typer och varianter. Man har kunnat se att det är många sjukdomar som just är förknippade med att bakteriefloran i tarmsystemet blivit mindre omfattande.

trading online con quotazioni in tempo reale 4) Glutenfri kost är dyrare

Glutenfritt är i genomsnitt över ca 18 procent dyrare* än vanliga produkter med gluten. Man kan inte utesluta att allt fokus på glutenfritt i reklam och böcker hänger ihop med att livsmedelsindustrins marginaler på vanlig mat är mycket liten. Och att ”hälso”-produkter som glutenfritt, laktosfritt och ekologisk mat är nästan de enda områden som idag ger riktigt goda marginaler.  

* Enligt Konsumentverket Rapport 2012:1 (Gäller män, kvinnor äter något mindre och fördyringen blir därmed ca 16%)

Det är svårt att veta vad man ska äta och inte äta. Det kommer dagligen rapporter och nya böcker om än det ena och än det andra. Men något som de flesta seriösa bedömare är överens om är att om en diet går ut på att ta bort något eller bara koncentrera sig på en viss typ av föda så är det anledning att hissa varningsflaggan högt.

Vi människor behöver många olika typer av födoämnen och om man hoppar på en diet där det utlovas hälsa genom att man ska ta bort hela delar i vår kostcirkel eller välkända ingredienser, så finns det uppenbara risker.gluten fritt brod

Glutenfritt är nödvändigt för den 1-3 procent av befolkningen som är glutenintoleranta. För oss andra är det bra och glutenfritt är mindre lyckat.

Foto: Public Domain from pixabay

 

Källor;
http://www.konsumentverket.se/Vart-arbete/Privatekonomi/Kostnadsberakningar/Matkostnader/Glutenfri-kost/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Glutenintolerans
http://www.livescience.com/51826-gluten-free-diets-can-be-unhealthy.html
http://www.vice.com/read/ruby-tandoh-eat-clean-wellness
http://www.celiaki.se/celiaki/vad-ar-celiaki/?gclid=Cj0KEQjw94-6BRDkk568hcyg3-YBEiQAnmuwkjFGWEbASgv5Orxd29uy31F1zPR7Nukkba4FGXh67W4aAh7G8P8HAQ