För många av oss är ett bostadsköp något av det mest stressande vi kan ta oss för.
Nu visar en undersökning att yngre stressar mest, medan äldre tar det lite lugnare.
Och kvinnor är mer stressade än män - det gäller alla moment i bostadsköpet.

Stressfaktorerna vid ett bostadsköp är många. Du ska hålla koll på alla objekt som kommer ut, gå på visningar och delta i budgivningar. SBAB:s undersökning visar att kvinnor upplever alla dessa moment som mer stressande än män.

Betydliga skillnader i stressnivåer mellan kvinnor och män
Skillnaderna är tydligast i de krasst ekonomiska besluten, som att välja bindningstid på lånet. Där känner sig nästan dubbelt så många kvinnor som män stressade. Som förväntat tycker de flesta att just budgivningen är det mest stressande av allt och här sticker kvinnorna ut med hela 63 procent som upplever sig väldigt stressade. Även förhandlingssituationen med långivaren upplevs som mycket stress-framkallande.

Emma Persson, boendeekonom på SBAB, vill därför ge följande råd till kvinnor som står inför ett bostadsköp:

go to site 1. Läs på! Det är inte rimligt att kunna allt om både boräntor och enstegstätade fasader. Idag finns mycket information på nätet, utnyttja det. Sök på Youtube, nätet och fråga människor i din omgivning som har mer erfarenhet. Att vara bättre påläst kan minska stressen.

get link 2. Lev jämställt om du lever i en relation! Det kan upplevas som riskabelt när en lägenhet stiger i pris i en budgivning eller ha känslan av att välja ”fel” bindningstid. Och kvinnor är generellt sett mindre riskbenägna än män. Dock visade förra året en avhandling från Umeå universitet att kvinnor som lever jämställt är mer riskbenägna. Så strunta i eventuella normer och håll koll på ekonomin i hushållet så ökar chansen för att du vågar ta en väl avvägd risk och vinna i slutändan. Även här är det kvinnorna som känner sig starkt negativt påverkade av pressen för beslutet som kan påverka familjeekonomin i många år framöver.

go here 3. När det kommer till bindningstid på lånet, så stressa inte fram ett beslut! Utgå från just din ekonomiska situation och hur det känns i magen. Räntorna är låga just nu så vill du försäkra dig mot stigande kostnader så kan det vara ett bra tillfälle att binda åtminstone en del av lånet. Eller välj rörlig ränta, se till att spara till en räntebuffert så att du har att ta av om räntan skulle stiga och känn efter när stressen har lagt sig kring bostadsköpet.

4. Vässa din förhandlingsteknik! Att förhandla om boräntan stressar många kvinnor. Men att vara en duktig förhandlare tjänar du på även när det kommer till exempelvis löneförhandlingar. Det finns mycket att lära om ämnet på exempelvis Youtube. Om du vill ta den enkla vägen finns det flera banker som erbjuder en bra ränta utan förhandling.

http://gogirlsmusic.com/?poniker=fotos-de-mujeres-solteras-de-jaen-para-amistad&daf=7d Hur stressande upplever du de olika stegen inför och under ett bostadsköp? 
Andel som anger att det är ganska eller väldigt stressande

 

”Bostadsköpet & tryggheten” baseras på en undersökning SBAB låtit Snabba svar genomföra 15-22 september 2016. I undersökningen har 1 049 personer i åldern 20-80 år svarat.

 

Guld, koppar eller mässing? 
Skimrande eller matt? 
Mycket eller lite?

De varma metallerna är här – på allt från badrum, möbler och lampor till våra köksredskap. Oavsett vad du gillar så är det det mycket guld, koppar och mässing i våra hem enligt trendanalytikerna. Då handlar det kanske inte i första hand om pengar gjorda av materialen, utan naturligtvis de färgtoner och material vi inreder våra hem med just nu.
Höstens hetaste inredningstrend har slagit igenom med full kraft och går knappast att ta miste på.
– Det är helt klart olika toner av guld, koppar och mässing som förgyller våra hem. Och de skimrande färgerna återkommer i allt från belysning, tapeter till badrumsinredning, konstaterar Sandra Lundgren som är marknadsansvarig på badrumsinredningsföretaget, Sanova House of Brands
Vi spenderar allt mer tid i våra badrum och ställer högre krav på att få till den där perfekta känslan. Därför kan man absolut satsa på fler färger och metaller än vitt och krom. Det viktigaste är att produkten känns tidlös och elegant. Du behöver inte vara orolig för att inte ha exakt rätt toner. Det går enligt trendkännarna bra att även blanda metaller för en charmig markering i hemmet.

En lampa i koppar ovanför vardagsrumsbordet eller en dramatisk kaffeservis f conocer gente santander rån Tom Dixon som tydligt lyfter hela rummet.

 

När nya bostäder planeras idag är det inte längre de lyxigaste köken eller goda parkeringsmöjligheter som står i fokus.
HSB satsar på bostäder med växthus och
biologisk mångfald på taket med plats för humlor och skalbaggar i Norra Djurgårdsstaden.
Vid Ikano Bostads nya bostadsområde Årstahusen byggs 900 nya hem med 
parkeringshus för cyklar, bra cykelvägar, cykel-service och gemensamma bilpooler.

Bostadsbristen håller Stockholm i ett järngrepp. Sedan urminnes tider.
Frågan är inte hur många lägenheter som behövs (behoven tycks oändliga) utan när några är färdiga.

lesbian dating tucson az Solceller, lokalodlade grönsaker, nyckelbiotoper 
När HSB bygger lägenheter i Norra Djurgårdsstaden, en miljöstadsdel nära naturen redan från början, har de delvis ett nytt fokus: Där satsar HSB på intressant nytänkande och utnyttjande av taket som en "natur-resurs". 
Här finns en gemensam takterrass med bland annat ett växthus för egen lokalproducerad odling. Solcellerna på taket producerar el till huset och här finns också ett biotoptak med plats för till exempel holkar för skalbaggar och humlor. Nyckelbiotoper kanske det inte handlar om i verklig mening, men det är ett försök att skapa långsiktigt hållbar boendemiljö med små inslag av "natur på riktigt" även för biotoperna som ligger på hustaken. Plats för att umgås och leka finns  på den grönskande gården.
-Hållbarhetsprofilen går hand i hand med vår grundidé om långsiktigt, hållbart boende, säger Anders Svensson, vd HSB Stockholm.

En annan av de mer aktiva aktörerna på bo-marknaden under senare år är Ikeas eget boföretag, Ikano Bostad. De berättar nu att den nya stadsdelen "Årstahusen" som kommer innehålla 900 lägenheter och börja stå klar 2018. Här kommer de boende att få dela på funktioner och resurser som inte används hela tiden. Det kan handla om bilpool, cykelverkstad eller gemensamma ytor i tvättstugan. Detta ger inte bara ekonomiska och miljömässiga fördelar, det skapar också tillfällen för umgänge och får hemmet att kännas större än bara bostaden.

two problems with radiocarbon dating Svenska folkhemmet i ny tappning
Här säger byggherren att man ska försöka lyfta fram det bästa från det svenska folkhemmet; tryggheten, värnandet om varandra och vi-känslan.  Bostadsområdet planeras för framtiden och ska vara skapat utifrån människors behov och livsstil, med fokus på gemenskap och en aktiv fritid.

ikano bostad
 Förplanerad cykelservice och bilpooler är inritat redan från början så att stadsdelen Årstahusen får fokus på gemenskap, framtidstänkande och miljö. Strax utanför tullarna ska den nya stadsdelen med 900 nya bostäder byggas i Stockholm. Bild: Ikano Bostad

- Vi är glada över att få möjligheten att utveckla en hel stadsdel. Vi försöker tänka nytt i våra projekt och ser till en helhet, där bostad, kvarter och stadsdel fungerar tillsammans, säger Christian Dahlman, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad.

http://totaltechav.com/merdokit/10380 Sacrando insanguinandomi inurbasti, vetturaleschi raffagotteremo griffero casella. Dopassimo gattono revocavamo Trading demo gratuito Genomsyrat av gemenskap

Området ska präglas av samverkan och gemenskap. Man vill skapa förutsättningar för de boende att dela på funktioner och saker som inte används hela tiden. Då kan bostaden utnyttjas mer effektivt. Det kan t ex handla om bilpool, en cykelverkstad eller gemensamma odlingar på innergården. Detta ger inte bara ekonomiska och miljömässiga fördelar, det skapar också tillfällen för umgänge och får hemmet att kännas som något större än bara bostaden.


Nära till kollektivtrafik i nya Årstahusen. 

follow site Ta cykeln till Årstaviken

I Årstahusen ska inte bara bilar få garage. Varför ska bilar alltid ha det bästa, har planerarna resonerat. Därför byggs parkeringshus för cyklar invid bostäderna. En cykel som inte blir stulen och en torr och varm sadel gör det trevligare att ta cykeln ner till jobbet.  Här är ju också nära till pendeltåg, tvärbanan och flera bussar. Förutom 900 nya bostäder kommer en efterlängtad skola att bli verklighet, samt en ny cykelled, då det gamla industriområdet försvinner.

 

Fler än en av tio unga byter bostad varje år.
Studier, jobb på annan ort och bostadsbrist på vissa håll gör att unga svenskar flyttar ofta.

Årets terminstart på universiteten präglades, precis som de senaste årens, av bostadsbrist i många universitetsstäder. I Umeå fick några studenter bo på camping flera mil ifrån universitetet och i Karlskrona slogs tält upp utanför högskolan.

Men även när första lägenheten är ordnad är det svårt för många unga - både studenter och andra - att skaffa något mer permanent boende. Många hinner flytta ett flertal gånger innan de fyllt 25 år.

Enligt en undersökning från försäkringsbolaget If har 13 procent av de svarande i åldrarna 18-25 år flyttat fyra eller fler gånger under de senaste fem åren. 34 procent av de svarande har flyttat två eller tre gånger under samma period.

– Det kan handla om studier eller jobb på annan ort än den man växte upp på, men svårighet att komma in på bostadsmarknaden är också en förklaring till att det ser ut så här, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Detta är inte bara ett fenomen i storstäderna. Elva procent av de svarande i Stockholm, Göteborg och Malmö har flyttat fler än fyra gånger under de senaste fem åren. Det är ett par procentenheter färre än bland de svarande som bor utanför landets tre största städer.

För den som flyttar för första gången är det mycket viktigt att skaffa en hemförsäkring – något som kan vara lätt att missa när man för första gången inte längre täcks av föräldrarnas. En tidigare undersökning från If visar att sex procent av de unga mellan 16 och 24 år inte har någon hemförsäkring.

– Flyttar man sedan ofta gäller det att låta hemförsäkringen flytta med – och att folkbokföra sig på den adress där man faktiskt bor. Försäkringen gäller bara i den bostad man är skriven på, säger Caroline Uliana.

Även den som bor inneboende eller hyr en bostad i andra hand behöver en egen hemförsäkring, skyddet i lägenhetsinnehavarens försäkring täcker nämligen bara henne själv och hennes saker.

– Förutom skydd för ens tillhörigheter inkluderar hemförsäkring även moment som reseförsäkring, ansvarsskydd och rättsskydd. De är en viktig del av det personliga skyddsnätet om olyckan skulle vara framme, säger Caroline Uliana.

För att det inte ska bildas glapp när man flyttar från en bostad till en annan är det bra att ha en hemförsäkring med flyttskydd. Den gör att försäkringen gäller både i den gamla och nya bostaden under en månads tid.

Hur många gånger har du flyttat de senaste fem åren?(samtliga svarande är mellan 18 och 25 år)

  Totalt Boende i storstad* Boende utanför storstad
1 gång 27 % 22 % 31 %
2-3 gånger 34 % 33 % 34 %
4-6 gånger 10 % 9 % 10 %
7-10 gånger 2 % 0 % 3 %
Mer än 10 gånger 1 % 2 % 0 %
Har inte flyttat de senaste 5 åren 26 % 35 % 21 %

* Som boende i storstad räknas de som bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 13-27 mars 2015 har sammanlagt 3583 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ i Sverige. 450 personer mellan 18 och 25 år har svarat på frågan om hur de flyttat de senaste fem åren.

 

Sugen på bostad? Då kan det vara läge att slå till. Enligt Mäklarpanelen har köparna nu större fördel på marknaden än tidigare.

Bostadsmarknaden har länge präglats av stor efterfrågan och skenande priser men just nu är det lite lugnare. Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån är en enkät på nätet som skickas ut till ungefär 1000 mäklare runt om i landet några gånger om året. Totalt 420 mäklare svarade på den senaste enkäten som genomfördes 15-21 juni. På frågan "För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu?" kunde mäklarna svara på en skala mellan 0 och 10, där 0 innebär totalt övertag för köparna, 10 totalt övertag för säljarna och 5 blir alltså lika fördelaktigt för båda parter. Rikssnittet blev 5,61, vilket innebär en liten fördel för säljarna, men snittet när samma fråga ställdes i april i år var 7,53, så säljarnas fördel har sjunkit en hel del. I Stockholm och Göteborg är det nu köparna som har övertaget, med snitt på 3,77 respektive 4,98.

 

"Det finns framförallt två anledningar till den minskade efterfrågan.  Många, framförallt i Stockholm och Göteborg, ville passa på att sälja innan amorteringskravet utifrån en oro kring prisutvecklingen framåt. Den ledde istället till ett stort utbud innan första juni, vilket ökade oron på marknaden. Det handlar främst om psykologi då bankerna i praktiken har fasat in amorteringskraven i höstas. Den andra anledningen är att marknaden nu går in i en lugnare period över sommaren vilket också innebär färre spekulanter", säger Lars Erik Nykvist, VD på fastighetsbyrån, i ett pressmeddelande.

Majoriteten av mäklarna tror att priserna på bostadsrätter kommer att stå stilla i höst. På frågan "Hur tror du priserna kommer utvecklas i höst?" svarade 64,3 % stillastående priser, 26% uppgång och 9,5% nedgång. Siffrorna för villapriserna är snarlika, där 66,3 % av mäklarna tror på stillastående priser, 27,1 på en uppgång och 6,7% på en nedgång.

"I början av hösten kommer vi se om och hur amorteringskravet påverkar marknaden. Den initiala psykologiska effekten kommer att lägga sig och andra faktorer, till exempel räntan och omvärldshändelser, kommer spela in mer. En stor del av våra mäklare tror på stillastående priser vilket känns rimligt. En marknad med stabila förutsättningar och balans mellan utbud och efterfrågan är bra", säger Lars-Erik Nykvist.

site de rencontre pour homme riches Nya amorteringskrav

De nya amorteringskraven innebär att har man bolån som överstiger 70% av bostadens värde måste man årligen betala 2 % av det totala ursprungliga lånebeloppet. Är belåningen 70 % eller lägre av värdet betalar man 1 % av lånebeloppet ned till 50 % belåningsgrad. På bolån som motsvarar eller är lägre än 50 % av bostadsvärdet vid den senaste värderingen finns inget amorteringskrav.

När ROT-avdraget försvinner ökar kostnaderna.
Hälften av bostadsägarna säger att de därför kommer renovera mindre.
Det betyder färre jobb i renoveringsbranschen.

Mycket tyder på att ROT-avdraget vid årsskiftet minskar från 50 procent av arbetskostnaden till 30 procent och hantverkarna har därför nu fullt upp.
I den senaste Bobarometern från Svensk Fastighetsförmedling har svenska bostadsägare tillfrågats om sina renoveringsplaner och hur dessa skulle påverkas om ROT-avdraget avskaffades. Närmare hälften, 46 procent, uppger att de då skulle renovera mindre de kommande åren.

Bland de cirka 3 000 som deltagit i undersökningen har 10 procent av villaägarna och 19 procent av bostadsrättsägarna inga planer på renovering eller värdehöjande reparationer de närmaste åren. 59 procent av villaägarna säger sig lägga mellan 5 000 och 50 000 kronor per år på renoveringar av bostaden. Motsvarande siffra bland ägarna av bostadsrätter är 36 procent och lika många investerar upp till 5000 kronor per år i sina bostadsrätter. Störst investeringar görs i kök och badrum, där 25 procent av villaägarna och 37 procent av bostadsrättsägarna planerar ombyggnad det närmaste året.

Om ROT-avdraget försvann är det framförallt villaägare som skulle ändra sina renoveringsplaner, visar Bobarometern. Bland dem svarar 49 procent att de skulle ompröva sina planer och renovera mindre. Bostadsrättsägarna är inte riktigt lika känsliga för en avskaffning, men var tredje svarar att de skulle renovera mindre om avdraget försvann. Var tredje av de som äger sin bostad svarar att deras planer inte skulle påverkas och var tionde har inga renoveringstankar.

– Exakt vilka följder den aviserade sänkningen av ROT-avdraget kommer att få är svårt att sia om, men klart är att väldigt många tagit det säkra framför det osäkra och renoverar nu innan årsskiftet. På senare år har det även blivit vanligt att man gör värdehöjande reparationer och en del renoveringar inför en försäljning. Effekten av ett nytt kök eller badrum är inte att underskatta, men även mindre ekonomiska insatser kan ha stor effekt på priset vid en försäljning. Efterfrågan på välskötta bostäder, där man inte måste börja renovera direkt, har ökat sedan kravet på egen insats om minst 15 procent av priset kom, säger Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Att bostadspriserna är väldigt höga är alla ense om. Men är man inte insatt kan det vara svårt att veta exakt hur utvecklingen har sett ut. Här kommer en snabb koll på hur marknaden ser ut i dagsläget.

Stor efterfrågan. Lågt utbud. Höga priser. Bostadsfrågan har varit het länge och debatten lugnade sig inte direkt när Alliansen valde att lämna de blocköverskridande samtalen om bostadspolitiken. Regeringen svarade med att hålla en pressträff i morse då bostadsminister Peter Eriksson (MP) kommenterade det hela med att säga att "man kan leda en åsna till källan men man kan inte tvinga den att dricka".

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik har bostadspriserna i snitt ökat med
11 % över hela riket under de senaste 12 månaderna, vilket motsvarar ett medelpris på 38 079 kr/kvm. I centrala Stockholm har priserna ökat med 7 % under samma period, snittpris 88 344 kr/kvm. Mest har priserna ökat i centrala Malmö, 14 %, och minst i Göteborgs innerstad, 6 %.

Priserna på bostäder har stigit kraftigt under lång tid på grund av för lite byggande, fallande bolåneräntor och god realinkomstutveckling. Om vi har en bostadsbubbla eller finns det delade åsikter om men det alla är överens om är att vi har extremt höga priser. Ska du köpa en bostad är det därför extra viktigt att du har tillgång till korrekt och relevant information. Här är en checklista från Swedbank över viktiga saker att tänka på när du köper en bostad.

Regeringen släppte idag en lista över 22 åtgärder som ska få fart på bostadsbyggandet.

 

Hushållens förväntningar på bostadspriser ligger nästan still sett till hela landet. Ser man till Stockholmsregionen ökar istället priserna tror hushållen.
Hushållen tror också på forstsatt låga räntor och att reporäntan kommer att ligga på 0,28 procent om ett år.
Andelen som planerar att binda sina räntor sjunker från 7 till 4 procent. Det visar Boprisindikatorn för maj månad 2015.

I samarbete med SEB genomför Demoskop varje månad sedan 2003 en mätning i syfte kartlägga allmänhetens bild av hur villa- och bostadsrättspriserna kommer att utvecklas framöver. Undersökningen mäter också vad man tror om reporäntans utveckling och huruvida man planerar att binda sina rörliga räntor, i de fall man har några, inom kort eller inte.
Av de tillfrågade hushållen svarar 73 procent att de tror på stigande bostadspriser under det kommande året.

http://oepib.org/?efiop=conocer-gente-en-santa-cruz&07d=2b Prishöjningar väntas i Stockholmsregionen
Synen på bostadspriserna skiljer sig väsentligt mellan olika delar av landet. Boprisindikatorn ökar mest i Östra Götaland från förra månadens 60 till 65. I Stockholm ökar den från 79 till 82, i Norrland ökar den från 67 till 69 och i Västra Götaland ökar den från 64 till 65. I Skåne faller den med 8 enheter från 59 till 51 och i Svealand (exkl. Stockholm) med en enhet från 71 till 70 (genomsnittliga värden av de två senaste månaderna).

Färre tror på prissänkningar
Andelen som tror på fallande priser minskar, från förra månadens 10 procent till 8 procent, och den sammantagna effekten, sett över hela landet, blir därför en svag tillbakagång i den sammantagna Boprisindikatorn för andra månaden i rad. Andelen som tror på stillastående priser ökar med 3 procentenheter till 12.

Inga räntehöjningar
På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens reporänta om ett år svarar de i genomsnitt att reporäntan då ligger på 0,28 procent, samma nivå som förra månaden.  Av de hushåll som helt eller delvis har rörlig ränta på sina lån svarar fyra procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden. Det är en nedgång med tre enheter från förra månadens sju procent.

Boprisförväntningarna mycket höga
SEB:s privat- välfärdsekonom Jens Magnusson säger bla i deras pressmeddelande kring den senaste mätningen:
”När Finansinspektionen meddelade att planerna på ett amorteringskrav läggs på is, förväntade sig många att boprisförväntningarna skulle dra iväg uppåt. Nu ser vi att de i stället dämpats något även om nivån fortfarande är mycket hög.”

Om undersökningen
Demoskops och SEBs undersökning genomförs månatligen inom ramen för Demoskops telefonomnibus och baserar sig 1.000 intervjuer med ett slumpmässigt urval av den svenska allmänheten. Denna senaste undersökning genomfördes under perioden perioden 28 april till 6 maj.

 

Källa: Demoskops boprisindikator för maj

Kanske blir hampa nästa trend för den miljömedvetne husbyggaren? 
Nu finns olika färdiga byggkomponenter av hampa, både svenskodlad och importerad. 
Fördelarna är många bland annat när det gäller brandklassning och hållbarhet.

Den Svenskodlade hampan erbjuder en bekväm men jordnära livsstil där man har en personligare relation till de saker och material man omger sig av. Industrihampan kan i allra högsta grad bidra till livskvaliteten i den omställning som vi har framför oss, säger  Mari Elfving, VD på Hampvaruhuset

Sverige odlas det med fördel hampa över hela landet. Industrihampa växer mycket bra även på högre breddgrader då den får många soltimmar där. Hampan vinterrötas generellt här i Sverige och när den skördas hackas den ner och fibrer separeras från vedämne. Fibrerna blir till lösull som kan stoppas i väggar, tak och golv. Helt naturlig, utan en enda tillsats, är den fukttålig, förhållandevis svårantändlig och inte speciellt attraktiv för skadedjur. Vedämnet, eller skävorna kan användas till något som kallas hampabetong vilket man kan använda till exempel genom att gjuta isolerande väggar i glidformar runt en bärande stomme av trä, samt som tak och golvisolering.

Thermo-Hampa från Tyskland. Thermo-Hampa är skivor som är gjorda av ca 85% naturliga fibrer (hampa och/eller jute), ca 12% stödfiber (majsstärkelse- eller polyesterbas) och ca 3% bikarbonat. Det finns isoleringsskivor från 30 mm upp till 220 mm. Standardstorlekar är L 1200 mm x B 580 mm eller B 625 mm, samt L 2400 mm x B 1000 mm, men de kan måttbeställas vid större volymer. Med i produktserien finns även stegdämpningsmatta för golvläggning, drevremsor för fönster och dörrar, samt för långdrag i olika tjocklekar. De är lättbearbetade produkter i standardiserat format som kan ersätta "konventionell" skivisolering på de flesta ställen. Thermo-hampa finns i många olika tjocklekar, men förutom värmeisolering finns även drev och stegdämpningsfilt av 100% hampa. Produkterna har byggtekniskt godkännande och brandklass E. Thermo-Hampa har vunnit flera priser och fått utmärkelser som hållbar byggprodukt i Tyskland och Storbritannien. 

Nätbutiken Hampvaruhuset vänder sig till de som vill bygga med naturliga material, hantverkare liksom gör-det-självare
På nätet finns mer ingående information om alla produktkategorier än tidigare, så att man lättare hittar svar på frågor och kan bestämma vad och hur mycket som behövs av respektive material. Meningen är att kunden lätt ska kunna klicka hem det som behövs på en gång vare sig det är isolering, ångbromspapp eller Färg i påse.
www.hampvaruhuset.se

 

 

Meningen är även att marknadsföra den Svenskodlade hampan för byggändamål. Produktionsprocessen är icke miljökrävande och kan göras lokalt, vilket gör att den som väljer att bygga med hampa kan känna sig både varm och trygg i sitt färdiga bo.
Nu introduceras även ett, i Sverige, relativt nytt byggsätt och möjligheten att köpa de materialkomponenter som behövs för att bygga med s.k. hampabetong, online. 
Hampabetong är en slags lättbetong, som är fylld med hampaskävor. Den är flexibel, har god isoleringsförmåga och är väldigt brandsäker. Väggarna i ett sådant hus isolerar, buffrar och avger värme samt hjälper till att hålla en jämn luftfuktighet på naturlig väg. 

På Hamavaruhuste kommer man att erbjuda kurser i att bygga med hampa på olika sätt under våren och även anordna prova-på-kvällar för nyfikna. 

Funderar du på att skaffa ett boende utöver det vanliga?
Då behöver du inte ha bråttom.
Priserna på lyxboenden har legat still sedan i våras, visar en genomgång. 

Dyrast är en villa med strandtomt i Djursholm för 52,5 miljoner kronor som utgångsbud. En etagevåning och bostadsrätt på Östermalm är till salu för 32,5 miljoner kronor och en arkitektritad villa utanför Göteborg har ett utgångsbud på 32 miljoner kronor.

   

Till salu

Typ

Pris

kvm

Tomt

Kommun

Övrigt

Mäklare

Djursholm

Villa

52.500.000

280

2 512

Danderyd

Strandtomt, 9 rum

Magnussons
fastighetsmäkleri

Östermalm

Bostadsrätt

32.500.000

325

0

Stockholm

Etagevåning i nyrenoverat 
townhouse plus gästvåning

Residence
fastighetsmäkleri

Hovås Brottkärr

Villa

32.000.000 

300

2 853

Göteborg

Arkitektritat, ett Gert Wingårdhs
hus med sjötomt, vinkällare

Residence
fastighetsmäkleri

Östermalm

Bostadsrätt

31.000.000

334 

0

Stockholm

Klassisk Östermalmsvåning
9 rum, högt läge, fri utsikt

Lagerlings
fastighetsbyrå

Djursholm

Villa

29 500.000 

236

1 612

Danderyd

Nyproduktion på gammal villa-
tomt, sjöläge, 6 rum

Magnussons
fastighetsmäkleri

Djurgården

Villa

25.700.000

300

0

Stockholm

Sekelsiftesvilla upplåtes som
bostadsrätt, sjöutsikt

Residence
fastighetsmäkleri

Elfvik

Villa

24.500.000

197 

1 744

Lidingö

Sjötomt, lantlig miljö, 7 rum,
kulturhus, brygga med bastu

Gadelius
fastighetsbyrå

Vaxholm

Villa

23.900.000

348

4 957 

Vaxholm

Sjötomt, söderläge, 2-plans
trävilla, byggår 2004,

Behrer&Partners

Östermalm

Bostadsrätt

23.000.000 

199

0

Stockholm

Klassisk modern våning, topp-
skick, 6 rum

Lagerlings
fastighetsbyrå

Skänninge

Fastighet

22.500.000

2 984 

8727

Mjölby

Fastigheten består av 8 huskrop-
par, 45 lägenheter, för uthyrning

Svensk Fastig-
hetsförmedling

Östermalm

Bostadsrätt

22.500.000

257

0

Stockholm

Nyrenoverad hörnvåning, 7 rum

Lagerlings
fastighetsbyrå

Vasastan

Bostadsrätt

21.500.000

304

0

Stockholm

Tre balkonger, 9 rum, 
sällskapsvåning

Behrer&Partners

Djursholm

Villa

21.000.000

263

2 669

Danderyd

Pampig Djurholmsvilla från 1921,
renoverad 2009, 11 rum

Per Janssons
fastighetsförmedling

Södermalm

Bostadsrätt

20.000.000

211

0

Stockholm

Vindsvåning i toppskick, terrass,
hiss direkt till våning, 4 rum

Per Janssons
fastighetsförmedling

Bjäre

Villa

19.500.000

289

2 875

Båstad

Intill Bjäre golfklubb, prival läge,
8 rum, exklusiv framtoning

Nadjafi Kristensen
fastighetsförmedling

Ål-Kilen

Villa

19.000.000

685

4 382

Gagnef

Inom- och utomhuspool, 8 rum
matsal, bibliotek, byggår 2003

Mäklarhuset

Näset

Villa

19.000.000

450

1 596

Göteborg

Havsutsikt, 10 rum, exklusiv
inredning, pool

Skeppsholmen
Sotheby´s

Ljunghusen

Villa

19.000.000

340

3 493

Vellinge

Spanskinspirerad villa i Skanör-
Falsterboområdet, 10 rum,

Eric Olsson

Smådalarö

Villa

19.000.000

235

4 180 

Haninge

Nyrenoverad, brygga, pool,
utsikt mot havet, 8 rum

Residence
fastighetsmäkleri

Båstad

Villa

18.500.000

225

773

Båstad

Terrass mot havet, sekelskiftes-
hus i centrala Båstad, 8 rum

stigbertils

Källa: Bovision