Vi lägger mindre pengar på ledigheten i år än förra året. Ändå är det två av fem av oss som åker utomlands. Men vet du själv vad du ska göra om du råkar ut för något och t ex blir sjuk i utlandet på semestern? För att minimera risken för oförutsedda kostnader, kommer här 9 tips.

http://parklane.on.ca/?wordfence_lh=1 Förra året toppade den summa som svenskar lägger på sin semester med en genomsnittlig semesterkostnad på 17 700 kr. I år lugnar vi ner oss lite och planerar i snitt att lägga 16 900 kr på vår semester. Det visar en undersökning från Nordea.

http://missionnorman.org/emiios/5098 Många svenskar sätter stort värde på sommaren och många planerar och sparar hela året för att få en njutbar semester. I en tid med mycket oro i omvärlden väljer många att prioritera trygghet före spänning. Tre av fem tillbringar sin semester i Sverige och det oavsett om man har barn eller ej. I genomsnitt lägger folk 11 000 kr på en Sverigesemester medan de som åker utomlands lägger drygt 28 000 kr.

click here Förutom att en utlandssemester är mer kostsam så finns det också fler saker att hålla koll på. Vet du till exempel om du behöver en reseförsäkring eller vad du ska göra om du blir sjuk i utlandet? Här är en checklista över viktiga saker att tänka på när du semestrar i utlandet.

http://uetd-hessen.de/?deuir=partnervermittlung-sch%C3%B6nebeck&027=03 Reseförsäkring

En hemförsäkring ger ett bra grundskydd. Reseskyddet i hemförsäkringen gäller vanligtvis i 45 dagar och ska du vara borta längre än så går det oftast att förlänga hemförsäkringens reseskydd, alternativt att du köper en separat reseförsäkring. Det är viktigt att ha en reseförsäkring så att man kan känna sig trygg om oväntade komplikationer skulle uppstå.

http://carbonbikerepair.com.au/?encifkodf=optionbit-demo&d8c=ad Krig och oroligheter

Utrikesdepartementets hemsida kan man se vilka länder de avråder från att resa till. Tänk på att reseförsäkringen vanligtvis inte gäller för resmål som Utrikesdepartementet avråder från.

http://www.newmen.eu/pigils/niodjr/248 EU-kortet och sjukvård

Som EU-medborgare har man rätt till nödvändig sjukvård inom EU. Beställ kortet från Försäkringskassans hemsida eller telefon 020-524 524, alternativt smsa EUKORT och ditt personnummer till 71020. Kortet gäller i tre år från dagen då du beställde det.

Sverige har även avtal om sjukvård med några länder utanför EU som till exempel Australien. Ligger ditt resmål utanför EU bör du också kolla med Försäkringskassan vad som gäller i det land du ska resa till.

Ta också med dig servicekortet som brukar följa med hemförsäkringsavtalet på resan. Kortet ska innehålla ett formulär på engelska som fylls i av den läkare som behandlar dig om du nu skulle bli sjuk eller skadad.

here Kontokort

En bra idé är att ha med sig fler än ett kort på resan om ett skulle sluta funka, tappas bort etc. Ska du skaffa ett nytt kort bör du beställa minst en månad i förväg för att vara säker på att få det i tid. Här kan du jämföra villkor för olika kort som avgifter och valutaväxlingspåslag vid köp och uttag, så att du slipper få en otrevlig överraskning när du kollar ditt kontoutdrag. Har du betalat resan med kort kan det ingå en försäkring med avbeställningsskydd. Kontrollera hur du ska göra för att kortförsäkringen ska gälla och vilka personer den omfattar. Du kan också få ersättning för saker som förseningar och vårdkostnader.

Test to become a stockbroker Några viktiga telefonnummer

SOS International +45 70 10 50 50

Euro-Alarm +46 770 456 919

Falck Travel Care +46 858 77 17 17

Du bör också ha numret till din närmaste anhörig, till att spärra ditt bankkort och till att spärra din telefon. 

site de rencontre après 50 ans Värdesaker

Packa aldrig värdesaker som smycken, pengar eller elektronikutrustning i bagaget som ska checkas in. Ha dem i stället i handbagaget. Se också till att ha dina värdesaker under noggrann uppsikt under hela resan. Blir du bestulen men anses ha varit oaktsam får du ingen eller nedsatt ersättning.

Allra viktigast är att ha koll på är kontokortet. Försvinner ditt kontokort kan det lätt användas av någon obehörig och det ställs höga krav på hur du ska ha förvarat ditt kort för att inte ses som "grovt oaktsam" i juridikens ögon och behöver stå för förlusten själv. Lås alltid in kortet om du lämnar det på hotellrummet och är du ute och rör dig så förvara det någonstans som är svåråtkomligt. Då bedrägerier med kontokort börjar bli allt vanligare bör du kontrollera dina uttag löpande under resan. Blir du av med kortet eller upptäcker obehöriga transaktioner, kontakta din bank genast.

here Sjukdom och olycksfall

För att kunna få ersättning för något som omfattas av din reseförsäkrings skydd måste du kunna styrka att du haft en sådan kostnad. Om en sån situation uppstår ska du därför vara noga med att spara alla kvitton och nödvändiga intyg, som till exempel läkarintyg.

click Stöld

Förebygg förluster genom att spara kvitton från eventuella nyinköp. Blir du bestulen så polisanmäl genast. Blir ditt bankkort eller dina resecheckar stulna så spärra omedelbart hos banken.

site de rencontre juif senior Viktigaste tipset av alla

Njut av din semester! Självklart är det viktigt att vara noggrann men du är ju faktiskt på semester för att koppla av och ha roligt. Se till att du har koll på allt innan du åker så har du mer tid och energi att göra det bästa av din semester.

 

Underlaget för listan är hämtat från Konsumenternas Bank- och finansbyrå, Konsumenternas Försäkringsbyrå.