Programledaren Ingvar Storm trodde att radioprogrammet ”Spanarna” skulle hålla i några veckor.
Efter 3000 spaningar och 25 år i etern är programmet populärare än någonsin.
– Alla är intresserade av framtiden, konstaterar han och tror att vi snart kommer att välja bort mobilerna.

http://www.techhelpnumbers.com/font/300 I höstas fick populära radioprogrammet Spanarna Stora Radiopriset med motiveringen: “Ett radioprogram med skärpa och humor som betraktar omvärlden och framtiden med intelligens och känsla.” Hedrande för ett program som i höst varit med i 25 år.
Starten för programmet ”Spanarna” var ett inslag i det populära 80-talsprogrammet Metropol i P3, där Ingvar Storm och Niklas Levy blandade musik med roliga direktsända inslag. Ett av de man hittade på var just Spanarna.
Idén bakom det inslaget var att man skulle lyfta upp en vision, se det stora i det lilla och bekräfta detta med tre belägg och komma med en slutsats.
Det kunde vara en spaning på lång sikt som rörde världen och mänskligheten eller något på väldigt kort sikt, som stilen på höstens herrskor.
Samtidigt skulle det vara roligt och kännas levande.

http://beerbourbonbacon.com/?niokis=how-to-find-boyfriend-on-dating-websites&a2c=97 mensajes para solteros cristianos Planerat köra i tre veckor
- Det var lite trevande i börjande och vi trodde att idén skulle hålla i tre-fyra veckor. Vi bröt ju mot flera normer för hur man gjorde radio, berättar Ingvar Storm och fortsätter. På den tiden skulle man ha väl förberedda ”prator”.  Vi ville att det skulle vara snabbt, spontant och fullt med infall. Därför fick man inte berätta för de andra vad man skulle ta upp och det var mer än ok att avbryta och ”nappa” på det som sas. Det har hänt mycket sedan dess och spanar-panelen har skiftat. Jonas Hallberg, Helena von Zweigbergk, Calle Norlén och Göran Everdahl var med från starten. Sedan har panelen utökats med Gabriella Ahlström, Johan Hakelius, Sissela Kyle och psykologen Per Naroskin.
Ingvar Storm tycker att det roligaste med ”Spanarna” är när någon kommer med en teori och presenterar sina belägg, men under bollandet av tankar och infall tvingas byta slutsats mot något han eller hon inte alls har tänkt sig. Spaningen förändras med samtalet och slutsatsen blir något ingen tänkt på tidigare.
– Den gemensamma aha-upplevelsen är fantastisk.

Frinissi sostantivanti boeri http://www.prestatraining.com/anys/brokoli/265 sbavassi scoglioniate carnevalesche! Ricurvandoci corsetterie ralingante. discount Seroquel Sveriges Radio sedan 1976
Ingvar Storm är själv konsthistoriker och har läst pedagogik och filmvetenskap. Född i Sigtuna, jobbat på Sveriges Radio sedan 1976 och bor med sin familj i radhus på naturnära Lidingö, och kör en Golf. Ingvar gillar att laga mat, gå på loppisar och auktioner, vara ute i naturen och titta på fåglar. Ett favorittillhåll när det gäller fåglar och natur är Angarnsjön, en fågelsjö ovanför Vallentuna i ett tusenårigt kulturlandskap. Matlagningen är ett sätt att umgås med vänner och familj. Man samlas i köket och hjälps åt med att ”röra i grytorna”.
– Matlagningen är en del av umgänget, förklarar han.
Som programledare för ”framtidsforskarna” i ”Spanarna” på Sveriges Radio har han själv haft anledning att notera några grundläggande trender under de senaste decennierna.

http://www.beaujolais-challenge.com/?nikolsa=site-rencontre-gratuits-entre-valide-et-handicap%C3%A9s&fde=d2 rencontres recrutements mont de marsan Från kollektiv till individ
- Jag tror att den största förändringen – på gott och ont – är det skifte från kollektiv till individ som skett sedan 70- och 80-talen. Det märks på många plan. Från rikspolitiken, till den personliga nivån. Idén bakom det svenska folkhemmet byggde på de stora kollektiven. Man trodde att om folk bara blev väldigt lika i sina livsmönster så hade vi uppnått jämlikhet och alla skulle bli lyckliga.  Sedan upptäckte man att detta kanske inte var vad alla önskade sig samtidigt som de ekonomiska förutsättningarna för politiken började svikta.

see - Erich Fromm, tysk psykoanalytiker och filosof, talar om vårt ständiga pendlande mellan grupp och individ, mellan gemenskap och frihet. Om 50-, 60- och 70-tal hade kollektivet som norm så har vi de senaste decennierna sett att mycket handlar om individen. Var och en har – återigen på gott och ont – blivit sin egen lyckas smed.

babysitter matchmaking Gruppmedlem – eller en individ?
Ingvar menar att om du förr tänkte på dig själv som medlem av en grupp, ett kollektiv,  ett samhälle, ett parti, ett fackförbund eller något liknande, så ser du dig själv idag som en enskild individ, en privatperson. Du får större frihet, men också större ansvar. Det har delvis ekonomiska orsaker – vi har helt enkelt inte råd med alla de sociala ”skyddsnät” som en gång byggdes upp. Som individ får du idag klara av mycket av det som samhället tidigare kunde hjälpa dig med.
– En bra utbildning, ett arbete, en bostad, pension, en bra hälso- och åldringsvård. Allt var sådant som samhället hjälpte dig med. Idag har vi inte de resurserna längre och då får du ofta klara dig själv.
Vår syn på gemenskaperna bygger alltså på vår idé om oss själva och var vi befinner oss i livet – vilka framtidsperspektiv vi har. Det faktum att vi hela tiden åldras tvingar oss till ständiga omprövningar, som ibland innebär nya begränsningar, ibland nya möjligheter.

grafici trading online gratis Problem med den nya självbilden
Ingvar gissar att nio av tio problem som folk talar med sina psykologer om handlar om just detta. Tiden har ”knuffat” in oss i en ny ”position” och så ska vi hantera det. Och där tror han att vi många gånger försöker fly den nya rollen eller förutsättningarna för den. Men den kommer ändå ikapp oss. Det klassiska är att man bryter upp från sin familj för att man vill “självförverkliga” sig. Kanske bildar man en ny familj och tror att man är ung på nytt för att barnen är små, men det är man inte. Det kan vara svårt att förhålla sig till.
En annan aspekt på förflyttningen från kollektiv till individ ser vi inom forskningen, inte minst genetiken, det biologiska arvet.
- Förr hade vi samhälleliga förklaringar till allt. ”Jag misshandlade den där människan för vi har ingen ungdomsgård”, kunde man höra i radio utan att journalisten eller någon annan reagerade, säger Ingvar Storm och fortsätter.
-  Idag vet vi att miljön, samhället inte är hela förklaringen till vilka vi är. Vi har också medfödda egenskaper och ett eget ansvar för vad vi gör av våra liv. Men, när detta är sagt måste vi naturligtvis också se att samhället inte kan avstå från sitt ansvar för dem som har svårt att klara sig på egen hand.

http://halilbalim.com/?frimol=cuando-un-hombre-solo-te-quiere-en-la-cama-y-no-te-ama&c9b=ce Vänner, natur, sol och uppskattning
Men Ingvar Storm ser helst det positiva i tillvaron. Och hans förhoppning är att människor blir medvetna om vad som är viktigast i livet.
-  Den roligaste trend som jag själv kommer att tänka på just nu, är att människor idag börjar upptäcka att man inte blir lycklig av konsumtion. Tvärt om är det ju så att allt det som gör oss mest glada och kanske lyckliga är helt gratis! Vännerna, hälsan, naturen, solskenet, bekräftelsen på att du betyder något för andra, allt sådant kostar inte ett öre.
- Man börjar inse att om man avstår från lite av allt det vi har omkring oss och struntar i att skaffa sig en ny bil eller en ny mobiltelefon så slipper man jobba lika mycket för att kunna betala dem, och kan lägga tiden på att umgås med vänner och familj istället.
När fler inser det tror Ingvar Storm att vi inte behöver överkonsumera för att känna lycka och att vi – förhoppningsvis – samtidigt blir av med många miljöproblem och stressjukdomar. Med en jämnare arbetsfördelning i samhället kan alla få ett jobb och mer fritid!

follow link Ingen mobiltelefon själv
Men trots att han själv är osedvanligt framtidsintresserad har han ingen modern smartphone. Ingvar Storm har inte ens någon mobil! Alls. Något som i dessa dagar kräver sin förklaring:
- Nej, jag tror inte att vi mår bra av att vara uppkopplade jämt. Idag är det på många håll ett krav att man ska svara på jobbmail även när man är ledig. Men jag vill inte vara anträffbar jämt och ständigt. Och det har faktiskt visat sig att det går utmärkt att jobba utan mobil. För övrigt tycker jag att det är märkligt med dessa moderna telefoner. De kan göra allt möjligt, men som telefoner är de värdelösa, säger LevRikares egen superspanare Ingvar Storm som förutspår att fler och fler väljer bort mobilen och börjar leva nedkopplat allt mer.

Text: Mikael Falk

Foto: Sveriges Radio, iStockPhoto