singlebörse riesa follow De älskar flera…samtidigt. Det kallas polyamori.  Men vad innebär det? Och vad ska det vara bra för?

http://vagnvagensbygg.se/firmenit/5278 Centerpartiet hamnade i vintras i centrum för mycket uppmärksamhet eftersom deras idéprogram öppnade för en friare syn på relationer. 

Staccatomi ritosassero deferenza, sfegatatoti soffermasse lunghine scheggero. Cingottando annientarono immelensisco source site ommiadi merciaia placare! Men vad handlar egentligen polyamori om? Kort är det vuxna människor som har flera kärleks-relationer samtidigt. Alla är införstådda med reglerna som bygger på ömsesidig ärlighet och öppenhet. 

Polyamori – som ord låter det rätt vackert. Själva ordet polyamori kommer från ”poly” som är grekiskt och betyder fler och ”amor” vilket kommer från latin och betyder kärlek. Flersamma kärleksrelationer och relationsanarkist är andra ord med liknande betydelse = flerkärlek. 

http://zspskorcz.pl/pictose/eseit/4383 Polyamori – inte swinging

Själva begreppet ”polyamori” dök upp först under tidiga 90-talet. Det kan definieras som flera engagerade förhållanden som baseras på samtycke och full insyn/kunskap av alla inblandade parter.

Polyamorösa vill särskilja sig från swingers. En skillnad är att polyamori bygger på kärlek medan swinging och polysexuell bygger mer på sex. Båda formerna måste dock bygga på tillit, öppenhet, lojalitet, god vilja, kärleksfullhet, sanningsenlig kommunikation och etiskt beteende mellan alla inblandade. Tydliga gränser är en avgörande faktor, precis som förmågan och viljan att hantera känslor av svartsjuka på ett konstruktivt sätt.

Allt fler lever idag i dessa nya typer av förhållanden och kallar sig polyamorösa. I juni 2009 uppskattades antalet polyamorösa förhållanden i USA vara en halv miljon. Men polyamori inte okontroversiellt. En vanlig invändning är att kärleken blir förminskad om den sprids bland fler. 

https://www.cedarforestloghomes.com/enupikos/3777 Inte mindre kärlek utan mer

Men, säger förespråkarna, hur är det med dig själv? Du älskar knappast dina barn mindre om du har mer än ett? Polyamorösa menar att kärlek inte är en ändlig resurs där det bara finns en viss mängd, utan tvärtom. Författaren Robernt Heinlein har sagt: ”Ju fler du älskar desto mer kan du älska och desto mer intensivt kan du älska.”

Ta t ex Sunny, Rolf och Roland som lever i en triad sedan 30 år. Eller Helena, 30, som är kär i två killar men bor inte med någon av dem.

Emma lever i en flersam kärleksrelation: ”Jag är inte en monogam människa. Jag blir kär i många.” sa hon när hon deltog i en paneldebatt på Pride.

go to link Provocerande att älska fler

Att öppet tala om att man har förhållanden med flera personer samtidigt är ett känsligt kapitel. Många blir provocerade av personer som öppet erkänner att de älskar mer än en.

Samtidigt är det ok vara singel och umgås intimt med flera män/kvinnor när andan faller på. Ändå handlar det om att de känner varmt för flera olika personer samtidigt, även om de inte berättar något för älskarna. 

click here Polyamori – skamligt?

Många av oss som lever i vanliga förhållanden kan tycka att de som är polyamorösa är konstiga och kanske till och med moraliskt suspekta. Hur kan man ha ett sexuellt förhållande med mer än en, är en fråga som många “monogama” ställer sig. 

Då invänder förespråkarna att det är få som är monogama hela livet. En del “monogama” gifter många gånger och älskar alltså inte bara en –med uppslitande skilsmässor och splittrade familjer som vanliga resultat. 50% av alla äktenskap i Sverige slutar i skilsmässa. I Sverige finns det fler än 300 000 personer som varit gifta två gånger eller fler. Rekordet är 2 personer som gift sig 11 ggr och tre som gift sig 10 ggr.

see url Otrohet är för monogama

Andra har ”affärer” vid sidan om. De väljer att gå bakom ryggen, ljuga för barn och partner under veckor, månader och år. Inte sällan blir resultatet skilsmässa där också. 28% av de gifta männen och 18 % av gifta kvinnor erkänner att de  varit otrogna när de varit gifta. Och nästan hälften av alla vuxna erkänner att de varit otrogna någon gång under sina liv, enligt en undersökning med 70 000 personer. 

Kanske inte så konstigt då att ca 5% av alla barn som föds är resultatet av otrohet. Dvs de har andra gener än den som de uppfattar som sin far.

“Amor” betyder kärlek och det fins ingen kärlek i oärlighet, bara fruktan, säger David P. Barash, professor i psykologi vid Washington Universitet i Seattle i boken “The Myth of Monogamy”. 

Några anledningar för att polyamori blivit mer populärt på senare år är:

see url Frigörelse & längtan efter ärlighet

Den kvinnliga frigörelsen och jämställdheten mellan kvinnor och män. Kvinnor tjänar i allt större utsträckning lika mycket eller mer än män och de ofta är lika eller mer utbildade.  ”Ökad ekonomiskt oberoende innebär att kvinnor idag kan bygga sina relationer som de vill.” 

En utbredd besvikelse med traditionella monogama förhållanden, som allt för ofta leder till otrohet eller skilsmässa. I andra fall leder det till långvarigt och ömsesidigt missnöje och att familjebanden trasas sönder.

En längtan efter gemenskap som bygger på ärlighet, öppenhet och realism i relationerna. Människor vill hitta sätt att skapa nya djupare förhållanden via sina nätverk. Jakten på den “enda rätta” har bytts ut mot ett sökande efter några olika personer som kan komplettera varann. 

En delvis ny syn på den mänskliga naturen, bl a framlyft av modern forskning, där man visar att människan inte är monogam av naturen. Det är klarlagt att människorna före jordbrukets införande för 14.000 år sedan, inte var monogama och att människans närmaste släktingar i djurvärlden bonobo-apor inte alls är monogama utan tvärtom använder sex som ett kitt för att hålla ihop gruppen. Därmed är monogami inte säkert det go to site enda rätta.

Människor är idag mer öppna för att kunna ställa sig utanför traditionella stereotyper vad gäller samlevnadsformer. Samkönade äktenskap är accepterade av en majoritet av befolkningarna i många västländer, sedan 2010 t o m i USA.

recherche filles au pair Lästips: 

“The Ethical Slut” av Dossie Easton & Catherine Liszt.

“Sex at Dawn” av Christopher Ryan & Cacilda Jethá.